7 Perkara Tentang Deepavali Yang Anda Perlu Tahu

Perayaan Deepavali adalah salah satu perayaan utama yang disambut oleh masyarakat India di negara kita. Jadi, disebabkan ramai yang masih kurang tahu pasal perayaan ni mari kita baca serba sedikit perayaan yang disambut oleh kawan-kawan kita yang beragama Hindu. 1. Deepavali ‘sebarisan pelita’ Anda semua tahu tak? Deepavali ni gabungan ‘dipa’ yang bermaksud cahaya dan ‘gavali’ yang bermaksud barisan. 2. Bukan Sahaja Disambut Oleh Penganut … Continue reading 7 Perkara Tentang Deepavali Yang Anda Perlu Tahu

Bermula semula..

Assalamualaikum wbt. Hi semua, Jadi bermulalah episod baru dalam kehidupan seorang Ijoy (nama sebenar : Zulhilmi Salim) sebagai penulis blog. Sebenarnya dari dulu lagi dah mula nak menulis blog ni tapi tahap konsistensi diri dan displin yang amat mengecewakan. Haha..Jadi disini lah bermula semula perkongisan tentang hidup, perjalanan hidup seorang Zulhilmi Salim. Moga istiqamah dan memberi manfaat pada ramai orang diluar sana. Continue reading Bermula semula..

Manfaat Cahaya Lilin

Malam ni bercahayakan si lilin, Pulang dari pejabat lewat sikit, Tekan suis lampu tak nak hidup pulak dia, Teringat dulu waktu kecil, Kalau hujan lebat lepas tu blackout, Lilin dgn bunyi guruh la jadi rakan sepermainan, Duduk keliling lilin lepas tu mula la jari jemari ni menari menyentuh api kecik tu, Kadang-kadang bermain dengan bayang-bayang tangan, Bentuk arnab, burung macam-macam lagi, Tapi bila dah tak … Continue reading Manfaat Cahaya Lilin

Rasa itu bila kita memberi

Alangkah indahnya jika diri ku ini upaya untuk memberi sentiasa, Hari-hari ingin memberi, Memberi benda yang baik-baik sahaja, Buat orang rasa gembira, Rasa dihargai, Beri hadiah pada orang tersayang, Beri kejutan, Beri apa yang mereka suka, Beri bantuan pada yang perlu, Kerna sudah penat untuk ku menerima sahaja, Sudah banyak yang ku terima, Sudah sampai masa untuk ku beri, Akan aku usahakan untuk memberi masa … Continue reading Rasa itu bila kita memberi

Rasa Kehidupan.

Ini apa yang aku akan buat. Merantau ke merata tempat. Jumpa dengan macam-macam orang. Tabur bakti selagi boleh pada yang memerlukan. Sebab apa? Sebab hidup ini singkat. Sungguh singkat bak singkatnya ia seperti waktu diantara azan dan iqomah. Ku tahu hidup ini lah merupakan guru. Banyak yang perlu ku belajar dari guru ini. Guru kehidupan. Tiada subjek in di sekolah mahupun universiti. Catatan tentang apa … Continue reading Rasa Kehidupan.

Kosong..

  Apa itu kosong, Apakah wujudnya kosong, Ataupun tidak, Adakah wujudnya kosong itu,   Jika ia betul wujud, Dapatkah kosong itu dirasai, Namun tidak terasa oleh deria,   Apakah kosong itu boleh dilihat, Apakah kosong itu boleh didengar, Apakah kosong itu boleh dirasa,   Jadi bagaimana untuk merasai kosong itu, Deria hati boleh merasainya, Jadi benarlah kosong itu wujud, Atau wujudnya ia kerna hilangnya sesuatu … Continue reading Kosong..

Setiap kesusahan disertai kemudahan.

  Dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang. 1. Bukankah Kami telah melapangkan bagimu: dadamu (Wahai Muhammad serta mengisinya Dengan iman dan hidayah petunjuk) ? 2. dan Kami telah meringankan bebanmu daripadamu:(menyiarkan Islam) – 3. Yang memberati tanggunganmu, 4. dan Kami tinggikan sebutan (nama)mu bagimu. 5. Maka (tetapkanlah kepercayaanmu) Bahawa Sesungguhnya tiap-tiap kesukaran disertai kemudahan, 6. Bahawa Sesungguhnya tiap-tiap kesukaran disertai kemudahan. 7. … Continue reading Setiap kesusahan disertai kemudahan.