BISNES ENTREPRENEURSHIP

10 Tips Untuk Kekal Produktif Ketika ‘Work From Home’ Untuk Newbies!

It has been a while since my last post.. Dah nak masuk Mac 2020 ni baru nak buat posting baru dan ketika ini pula dunia dikejutkan pula dengan virus #Covid19 yang kini telah pun diklasifikasikan sebagai pandemik. Di Malaysia pula sehingga ke tarikh ini pesakit yang telah berjangkit adalah seramai lebih kurang 700 orang dan Perdana Menteri kita yang baru Tan Sri Muhyiddin Yasin telah pun mangadakan kawalah pergerakan bagi rakyat kita selama 14 hari.

Jadi apa yang saya ingin share pada hari ini adalah tentang tips-tips bagaimana anda boleh kekal produktif dan fokus ketika bekerja dari rumah / work from home sebab majoriti majikan mengarahkan staf-staf mereka untuk masih bekerja walaupun berada dirumah. Jadi mana tahu la pada masa akan datang lebih ramai majikan yang akan implimentkan WFH ni kan..Dan juga untuk anda yang freelancer dan baru berjinak-jinak untuk berbisnes sendiri dan bekerja dari rumah boleh teruskan bacaan 🙂

1. SEDIAKAN RUANG BEKERJA / WORK SPACE

Pastikan anda sediakan ruang yang selasa dan secukupnya khas untuk bekerja. Asingkan dari tempat-tempat lain atau boleh cari ruang kosong yang boleh buatkan anda fokus.

Letak meja, laptop dan perkakas lain yang dirasakan perlu diruangan tersebut.

2. TETAPKAN WAKTU BEKERJA

Jadi jika anda ingin memulakan bekerja dari rumah mulai sekarang anda perlu komited! Bagaimana nak komited? Tetapkan masa anda perlu bekerja.

Sama je seperti anda masuk ofis, jika anda masuk ofis jam 8.00 pagi dan habis kerja jam 5.00 petang anda boleh buat perkara yang sama.

Tapi apa yang best anda boleh tetapkan masa ikut fleksibiliti jadual anda sendiri.

3. UPDATE TO DO LIST ANDA SETIAP PAGI

Cabaran bekerja dirumah ni adalah apabila anda tiada pantauan dari bos anda. Jadi sukar untuk anda keep track dengan apa yang anda lakukan dan siapkan kerja dalam tempoh yang ditetapkan.

Oleh itu, sentiasa mulakan hari anda dengan senarai kerja yang perlu dilakukan / to do list. Tetapkan priority bagi setiap kerja dan masa.

Dan semak semula sebelum tamat tempoh bekerja, cross list yang telah buat dan tengok lagi kerja-kerja yang masih belum buat.

4. CARI WAKTU PRODUKTIF ANDA

Setiap orang mempunyai waktu yang mereka berada pada tahap yang paling produktif. Jadi cari waktu ini untuk anda. Sebab ada yang aktif pada pagi, ada pula yang produktif setelah tengah hari dan sebagainya.

Bila dah jumpa waktu ni, cuba untuk bina jadual kerja anda berdasarkan waktu produktif anda tersebut.

5. JANGAN PAKAI BAJU TIDUR!

Secara psikologinya berada dalam keadaan mindset yang betul ketika bekerja dirumah adalah sangat penting. Jika anda berpakaian yang betul ketika bekerja dirumah / work from home , anda akan berada dalam mindset yang lebih bersedia untuk menyiapkan kerja-kerja anda.

6. JANGAN BUAT KERJA DEPAN TV

Tak salah kalau anda nak rehat kejap ke kan.. Tapi bila kerja depan tv ni kadang-kadang dia akan ganggu fokus anda.

Fokus pada untuk siapkan kerja anda sebelum layan Netflix ok ;P

7. TAKE SHORT BREAKS

Mesti anda rasa bila kita rehat akan menyebabkan produktiviti kita berkurangan kan. Sebenarnya tidak, ada kajian mengatakan produktiviti dan daya kreativiti anda meningkat setelah anda berehat.

Ingat kita ni manusia biasa bukan mesin ya..

8.JANGAN MAIN FB, IG & DAN SOCMED YANG LAIN

Social media boleh menjadi punca utama masa anda terbuang. Cuba semak di setting phone anda berapa banyak masa anda habiskan ketika layari social media. Mesti banyak kan.

Jadi, kurangkan masa untuk layari social media. Layari ketika perlu sahaja.

9. SIAP SEDIA DI AWAL PAGI

Antara kelebihan work from home ni adalah anda tak perlu bangun pagi-pagi dan bergegas ke pejabat. Namun, tak bermakna anda boleh bangun lewat.

Jika anda nak kekal produktif, mulakan hari anda pada awal pagi. Bangun awal solat Subuh. Buat sarapan dan siapkan diri anda untuk bersedia di pagi hari.

Jika permulaan hari anda baik, inshaAllah anda akan habiskan hari anda dalam keadaan yang baik juga..

10. DENGAR MUZIK KEGEMARAN ANDA

Ada kajian megatakan bunyi-bunyian boleh meningkatkan mood anda dan secara tidak langsung akan meningkatkan produktiviti anda.

Jadi tak salah untuk anda dengar muzik kegemaran anda ketika bekerja dari rumah.

Sekian dari saya buat masa sekarang. Jom amalkan dan moga bermanfaat buat anda semua.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: